Logo Zuiderwaterliniemars

Tijdens De Mars, die plaatsvond van 16 tot en met 23 september 2018, trok een stoet van wandelaars, atleten, muzikanten, carnavalsclubs en veel meer een week lang dagelijks langs de Zuiderwaterlinie. Startend in Bergen op Zoom en Grave liepen zij aan weerszijden van de linie in een week tijd naar Heusden.

De Mars voerde wandelaars langs prachtige natuur, forten, dijken, schansen en vestingsteden langs de Zuiderwaterlinie. Wandelaars werden bij de start van de etappe met een hapje en drankje verwelkomd bij een lokale horecaondernemer en kregen onderweg op bijzondere wijze het verhaal van de Zuiderwaterlinie te horen.

Elf vestingsteden, vijf stellingen, een aantal forten, betoverend mooie natuur: de Zuiderwaterlinie heeft het allemaal. Van 16 tot en met 23 september 2018 regen wandelaars, natuurliefhebbers en theatermakers deze relatief onontdekte erfgoedparels aan elkaar tijdens De Mars. Gedurende een week liepen zij vanuit Grave en Bergen op Zoom richting Heusden.

Aan weerszijden startend werden dagelijks twee etappes van circa tien kilometer afgelegd. Iedereen was welkom om aan te sluiten bij deze vrolijke en kleurrijke stoet, waar ook uit Prinsen Carnaval, bekende Brabanders, gildes en kunstenaars in meeliepen. Onderweg werden de wandelaars getrakteerd op een hapje en drankje en een culturele verrassing.

Op zondagmiddag 23 september troffen de laatste twee groepen wandelaars elkaar in het midden van het traject, in het prachtige Heusden, alwaar een muzikaal programma plaatsvond. De Fanfare ‘Bereden Wapens’ , een van de twee regimentsfanfares van de Koninklijke Landmacht, en de wereldberoemde DJ La Fuente traden op.

Basiskaart Zuiderwaterlinie

SLOTFEEST IN HEUSDEN

In de prachtige vestingstad Heusden, halverwege de Zuiderwaterlinie, kwamen op 23 september de laatste twee groepen wandelaars aan, waarna een spetterend slotfeest op de Vismarkt losbarstte. De Fanfare ‘Bereden Wapens’, een van de twee regimentsfanfares van de Koninklijke Landmacht, trapte de middag af. DJ La Fuente nam daarna het podium over met zijn opwindende en enthousiasmerende geluid. De jonge en talentvolle Radio538 DJ én geboren Heusdenaar Bas Menting verzorgde de presentatie. Iedereen was welkom om de wandelaars binnen de vestingwallen te onthalen en te genieten van de muzikale optredens.

700 JAAR HEUSDEN

2018 is het jaar waarin Heusden laat zien waar ze trots op zijn, een jaar waarin ze stilstaan bij de rijke geschiedenis van Heusden, maar vooral een jaar vol hoogtepunten! Om dit te vieren, hebben de Heusdenaren zelf een prachtig programma samengesteld.

Het hele jaar door is er van alles te beleven; een tijdlijn van evenementen die als een puzzel met elkaar zijn verbonden en waarbij ieder puzzelstuk zijn eigen verhaal heeft. Door deze op te halen en met elkaar te delen, ontstaat het gevoel van verbondenheid. Verbonden door verhalen die generatie op generatie zijn doorgegeven en nu samenkomen in het jubileumjaar Heusden700.

ZAADBOMMEN OP DE ZUIDERWATERLINIE

Natuurorganisatie IVN en NL Zoemt hebben speciaal voor De Mars het educatieve programma 'De Zuiderwaterlinie Zoemt!' ontwikkeld, dat basisschoolleerlingen op speelse wijze kennis laat maken met de natuur langs de Zuiderwaterlinie. Schoolklassen gooien tijdens De Mars hun zelfgemaakte zaadbommen op de Zuiderwaterlinie, waardoor volgend voorjaar een knallend palet van bloemen (en zoemende bijen en andere insecten) te bewonderen is. Voor meer informatie over activiteiten van IVN en de landelijke campagne NL Zoemt, zie www.ivn.nl en www.nederlandzoemt.nl.

KUNST VOOR VERBINDING

Tijs Rooijakkers (Vorstenbosch, 1975) heeft voor De Sprong en De Mars een kunstwerk ontwikkeld dat de Zuiderwaterlinie als linie van verbinding zichtbaar maakt. Op iedere etappe van De Mars waren de kunstwerken te zien: grote houten naalden waar blauwe draad doorheen geregen is. Sommige waren te vinden in het open veld, andere op een dijk of pal aan de weg. De plekken die ze aanwezen zijn, hoe verschillend ook, onderdeel van één groot verdedigingswerk. Op speelse wijze lieten naald en draad anders kijken naar de omgeving. Ze benadrukten hoogteverschillen en landschappelijke structuren. De vlakte die je zag, werd vroeger misschien onder water worden gezet. Stap voor stap stelde je je voor hoe het landschap er uit zou hebben gezien wanneer de vijand op afstand moest worden gehouden. Het werk van Rooijakkers heeft een hechte relatie met de plek waar het staat. De omgeving gaft kracht aan het werk, het werk op zijn beurt gaf lading aan de ruimte. De twee completeerden elkaar. Rooijakkers zoekt bovendien naar manieren met zijn werk mensen te raken en te verbinden: ‘Mijn werk is geslaagd als mensen worden samengebracht en met elkaar in dialoog gaan.’ tijsrooijakkers.nl

PLOGGING

Speciale aandacht was er tijdens De Mars voor ‘plogging’: tijdens het hardlopen afval oprapen. Een trend uit Zweden die nu ook naar Nederland is overgewaaid. Het woord is een samenvoeging van het Zweedse 'plocka up' dat oprapen betekent, en jogging. 'Ploggers' van over de hele wereld rapen zoveel mogelijk zwerfafval op en posten vaak vol trots foto's van de volle zakken op social media. Plogging is niet alleen goed voor het milieu; maar ook nog eens een hele goede work-out!

VRAGEN?

Voor meer informatie over de Zuiderwaterlinie: www.zuiderwaterlinie.nl 

Vragen over De Mars stel je via inschrijven@zuiderwaterliniemars.nl